Stress en de basis van ons bestaan, februari 2017

‘Ons alarmsysteem gaat te vaak af’, zo kopte NRC handelsblad op 11 februari 2017 met een uitspraak van psychiater Witte Hoogendijk. Stress is van alle tijden en een oeroud instinct. Het is goed om je te realiseren dat het er altijd is geweest. Echter onze stress is nu veel abstracter en onbeïnvloedbaar. Bovendien is de angst die het op kan roepen gevaarlijk als daar aanspraak op gedaan wordt door bijvoorbeeld politici. Ook de constante prestatiedruk en keuzestress in dit klimaat kan leiden tot burn-out of depressie.

De conclusie van zijn boek ‘van big bang tot burn-out’ is dat perfectie niet bestaat en gelukkig zijn al helemaal niet van belang is. Dus wanneer ik het gevoel heb helemaal alleen te staan en er niet toe te doe (want op facebook ziet ieders leven er perfect uit) of me ongelukkig voel omdat ik even niet meer weet waarvoor ik er ben en wat mijn doel is, is dat misschien niet zo erg? Misschien is het normaal dat er momenten zijn dat ik het spoor bijster ben. Misschien mag ik me even ellendig voelen door al het  verschrikkelijke wereldnieuws of als er veranderingen in mijn leven optreden waar ik even geen vat op heb.

Het zou fijn zijn als we meer contact kunnen hebben met onze basis en in dergelijke momenten weer aan kunnen kloppen bij onze eigen draagkracht en de hulpbronnen waar we uit kunnen putten. In plaats van te grijpen naar anti-depressiva die het gevoel uitvlakken of ziek worden en ons terug trekken. Natuurlijk is de gevoeligheid voor stress bij ieder verschillend. Ik denk wel dat het goed zou zijn als we meer handvaten kregen om bij onze basis te komen. Natuurcoaching is daar een heel goede methode voor. Naast het contact met jezelf door te bewegen en je zintuigen te openen, krijg je in een viertal stappen aangereikt hoe je weer verder kan met je vragen. Het geeft me heel veel plezier om mensen langzaam te zien wortelen en de kiem voelen die daaruit ontspruit. Gewoon om in tijden dat ons alarmsysteem vaak af gaat rustig door te kunnen blijven ademen en te voelen dat je de stress kan ervaren , maar dat die ook weer voorbij gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.