workshops wildplukken Utrecht 2024

De data voor 2024 zijn 23 maart, 1 juni, 24 augustus en 19 oktober, van 9.30-11.30 uur.

De workshop bestaat uit een wandeling waarin je van alles leert over wat je kunt eten uit de natuur, een kleine proeverij en je krijgt na afloop een hand-out met wat je gezien hebt.

De kosten zijn €25 pp (exclusief btw).

Info en opgeven bij ardavhelsdingen@gmail.com

 

workshops wildplukken Utrecht 2020

De data voor 2020 zijn 28 maart, 6 juni, 29 augustus en 17 oktober, van 10-12 uur.

De workshop bestaat uit een wandeling waarin je van alles leert over wat je kunt eten uit de natuur, een kleine proeverij en je krijgt na afloop een hand-out met wat je gezien hebt.

De kosten zijn €18,50 pp (inclusief btw).

Info en opgeven bij info@ardavanhelsdingen.nl

 

Nieuwe workshops in 2019

In 2019 weer een nieuwe reeks Wildpluk workshops.

Elk seizoen heeft een eigen beleving en smaak!

De data voor 2019 voor workshop wildplukken en individuele inschrijving:
6 april, 15 juni, 7 september en 12 oktober.
10-12 uur. €17,50 pp (incl btw)

Info en opgeven: info@ardavanhelsdingen.nl, 06 36555711

Daarnaast geef ik de workshops op eigen tijd en locatie op aanvraag voor je verjaardag, teamuitje of familiedag.

 

Nieuwe workshop in 2018

In 2018 start de nieuwe reeks bijeenkomsten Ontdek je eigen natuur.

In de 4 seizoenen ga je aan de gang met je eigen thema.

Dagen: 20 april, 29 juni, 7 september en 19 oktober , 9.30-12.30 uur

In een vaste groep hebben we aandacht voor wat de natuur je brengt per seizoen. Een unieke combi van wildplukken en spiegelen van je eigen natuur.

Lente: hoe ga je dit jaar ontluiken? wat wil je dat het brengt? En wat is er al?

Zomer: Wat bloeit er? En wat wil niet tot bloei komen en waarom?

Herfst: Reflectie op de zomer en basis leggen voor het volgende seizoen.

Winter: bekrachtigen van de kiemkracht voor het volgend jaar.

Tijdens de workshop zoeken we bijpassende (eetbare) planten.

De workshops duren 3 uur.

4 keer voor €200, excl. BTW

Info en opgeven: info@ardavanhelsdingen.nl, 06 36555711

 

 

Vrij en springlevend

 

Wat is er lekkerder dan op een stille ochtend naar de rivier te fietsen en een duik te nemen?

Het is stil, slechts een visser en een enkele hardloper komen voorbij. Maar ik zwem te midden van de water- en oeverplanten. De rivier dampt nog een beetje. Ik ben even helemaal een geheel met het water, de lucht en de planten.  Nog na tintelend rijd ik terug. Ik kan de dag weer aan!

Dat gevoel om op je plek te zijn, helemaal daar, genietend omdat je alles voelt; dat is zo eenvoudig en tegelijkertijd zo zeldzaam. Want hoe vaak bevind je je meer in je gedachten dan op de plek en gaan hele stukken aan je voorbij omdat je met je werk, een gesprek van gister of een nog op te lossen probleem bezig bent?

Ik geloof dat het even helemaal daar zijn je vrij maakt. Je bent vrij van wat je zou moeten  of zou willen. Je bent vrij van existentiële vragen. En in mijn geval, zwemmend in het toch frisse water, voel je je krachtig en springlevend. Weer een ander gevoel van vrijheid.

Lees meer

De lente bloeit en broeit bij mij

Hoera, het is lente!

Wat zag ik uit naar het einde van de winter. Bij de aanvang van het seizoen al. Ik voelde de kou en donkere dagen en vroeg me af hoe ik daar doorheen zou komen. Maar nu ik hier aan gekomen ben, ervaar ik dat het ook wel iets rustgevends had. Het is een periode van lekker binnen blijven, letterlijk en figuurlijk. Je wordt minder afgeleid door alles wat zich buiten afspeelt. Er zijn minder evenementen, ontmoetingen en uitstapjes buiten de deur. Je bent genoodzaakt om je afleiding dichtbij te organiseren of te genieten van de rust of het houtvuur binnenskamers.  Voor mij betekent het ook lezen, yoga, film, lekker koken en misschien een warm bad. Je terugtrekken, diep onder de warme dekens. Dat terugtrekken is niet voor niets. Dan dient het voorjaar zich weer aan. We kunnen ons geluk niet op met warme zonnestralen, het geluid van de vogels, de pracht van de eerste bloemen en blaadjes. We willen naar buiten, het voelen, het ruiken , alles weer meemaken.

Lees meer

2 daagse Persoonlijk en professioneel leiderschap

Persoonlijk en professioneel leiderschap

Leiding nemen over je eigen leven in tijden van verandering

2 daagse

Reeks 1 : 2 juni en 1 september 2017, Wageningen

Reeks 2 : 9 juni en 8 september 2017, Wageningen

In elke fase in je leven heb je te maken met veranderingen, zoals werk en relatie, werk en opgroeiende kinderen, veranderen van werk, zoeken naar meer diepgang. Telkens vraagt dat weer om het zoeken naar een nieuw evenwicht of basis van waaruit jij je tot je werk, relaties en andere ambities wilt verhouden. Tijdens de 2 dagen  ga je vanuit je eigen vraag op zoek naar je draagkracht om leiding te nemen over je eigen leven.

In een groep van 6-8 personen ondersteunen we  je  om je eigen ontdekkingen te doen. Met de principes van Buitengewijs natuurcoaching bieden we een intuïtieve aanpak aan; de Socratische principes voor zelfonderzoek vullen dit aan met een meer cognitieve benadering. Je maakt kennis met beide benaderingen en kan je in je toekomst door beide  laten voeden Tussen de 2 bijeenkomsten ligt een periode om bewust en actief te reflecteren. De dagen vinden plaats in Wageningen.

Organisatie en begeleiding is in handen van Arda van Helsdingen (Buitengewijs natuurcoaching). Jannemarie de Jonge vult enkele onderdelen van het programma in (socratische aanpak).

Kosten 2 daagse: €380, excl.  BTW

Voor info en opgave:

Info@ardavanhelsdingen.nl , 06 36555711

Lees meer

Stress en de basis van ons bestaan, februari 2017

‘Ons alarmsysteem gaat te vaak af’, zo kopte NRC handelsblad op 11 februari 2017 met een uitspraak van psychiater Witte Hoogendijk. Stress is van alle tijden en een oeroud instinct. Het is goed om je te realiseren dat het er altijd is geweest. Echter onze stress is nu veel abstracter en onbeïnvloedbaar. Bovendien is de angst die het op kan roepen gevaarlijk als daar aanspraak op gedaan wordt door bijvoorbeeld politici. Ook de constante prestatiedruk en keuzestress in dit klimaat kan leiden tot burn-out of depressie.

De conclusie van zijn boek ‘van big bang tot burn-out’ is dat perfectie niet bestaat en gelukkig zijn al helemaal niet van belang is. Dus wanneer ik het gevoel heb helemaal alleen te staan en er niet toe te doe (want op facebook ziet ieders leven er perfect uit) of me ongelukkig voel omdat ik even niet meer weet waarvoor ik er ben en wat mijn doel is, is dat misschien niet zo erg? Misschien is het normaal dat er momenten zijn dat ik het spoor bijster ben. Misschien mag ik me even ellendig voelen door al het  verschrikkelijke wereldnieuws of als er veranderingen in mijn leven optreden waar ik even geen vat op heb.

Lees meer

bosfascinatie, november 2016

Ga je naar het bos om even een frisse neus te halen of tot rust te komen? Wie kom je tegen tijdens je eigen boswandeling? In het artikel ‘overheid wil jongeren het bos in sleuren ‘ in NRC van 12 november 2016 wordt gesteld dat de jongeren tussen 15 en 30 jaar nooit in het bos komen. “Als kind vind je het misschien leuk en later ga je met je eigen kinderen ook weer naar het bos om te ontdekken en te spelen.”

Als wildplukgids heb ik regelmatig jongeren mee om te ontdekken wat je allemaal kunt eten uit de natuur. Dat is in het bos, langs de rivier en de akker.  Ik ben daar mee gestart om mensen op een speelse manier weer in contact te brengen met de natuur en met de betekenis van natuur voor de mens, zoals ik dat zelf altijd ervaar wat die voor ons kan betekenen. Wat me opvalt is dat in mijn omgeving juist mensen uit deze leeftijdsgroep heel bewust bezig zijn met voeding en omgeving. Zij willen (her)ontdekken waar onze belangrijke voedingsstoffen oorspronkelijk vandaan komen. En genietend van de mooie omgeving komen ze met elkaar in gesprek over wat hen drijft. Lees meer

Vakantie inzicht, september 2016

Na het euforische gevoel en het overzicht over mijn leven op een Corsicaanse bergtop, sta ik weer met beide benen op de grond. De vakantiespullen zijn opgeruimd, de scholen zijn weer begonnen. Waar was ik ook al weer gebleven? Wat was mijn zelfgegeven opdracht?

Graag zie ik een rode draad waar ik aan werk. Het is mijn verhaal en mijn houvast door de weken. Het is een kunst om tekens weer terug te keren naar mijn kern en te ervaren waar en waarvoor het vuur in mij brandt. In de kern vind ik de woorden verwonderen en verbinden.
Lees meer