Heksensoep, mei 2016

Een grote pot hangt boven het vuur. Uit allerlei richtingen wordt er voedsel aangedragen. De afgelopen uren hebben de vrienden geleerd wat je kunt verzamelen uit het landschap om hen heen voor een heuse maaltijd. Het idee was om samen iets te doen en tegelijkertijd wat te leren en lekker buiten te zijn. Er wordt wat gekletst en gegrapt: was dit niet wat je als kind al deed? Van alles verzamelen voor de heksensoep. Terug naar de tijd van de fantasie en grote verhalen.
De heksenkennis is nog beperkt aanwezig. Ieder kent nog wel een middeltje uit grootmoeders tijd. De weegbree tegen de prikkende brandnetel, de kamille voor de kalmerende thee. Leuk om te weten, maar nog weinig gebruikt. Aan het gebruik van kruiden voor onze gezondheid wordt weer iets meer aandacht besteed, maar er kleeft ook een heksen – , of tenminste ‘oude vrouwtjes’ imago aan.
Als ik met een groep mensen een wandeling maak, heb ik als doel om hen weer te laten ontdekken wat er voor moois is, waar je normaal aan voorbij loopt. Maar ook welke smaken er te vinden zijn. Soms smaken die we helemaal niet herkennen of niet toeschrijven aan een onooglijk plantje. Als je geluk hebt kom je bij de eerste stappen al zo veel tegen dat die plek een heel andere betekenis krijgt. De achteloze berm wordt de moestuin. Maar ook ontdek je hoe anders het smaakt aan de rand van de akker dan in het bos. Ik ga voor het plezier van het ontdekken en verwonderen. En de grappen over onze heksensoep. Wan t onze zintuiglijke waarnemingen zijn bijna allemaal verbonden met onze jeugd. Daar was de band met de natuur speels en vanzelfsprekend. Die kennis huist nog ergens in ons. Dan droom ik van het landschap dat langzaam weer aan rijkdom wint omdat we weer ruimte geven aan de krachten die er opgesloten liggen. En dat het oogsten weer bij iedereen gaat horen. Dat er geen prikkeldraad hoeft te staan, maar een open landschap dat ieder op waarde schat. Dat we weer kunnen zwerven en met de seizoenen meeleven. Van de heldhaftige veldkers en vogelmuur in de winter tot de boleten van de herfst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.